Kompot z suszu, czyli tradycyjny kompot wigilijny

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

12

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kompot z suszu. Tradycyjny kompot wigilijny – składniki

  • 200g suszonego jabłka
  • 200g suszonej gruszki
  • 200g suszonej śliwki
  • 200g suszonego moreli
  • 1 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki

Kompot z suszu. Tradycyjny kompot wigilijny – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku zagotuj wodę.
  2. Dodaj suszone owoce: jabłka, gruszki, śliwki i morele.
  3. Dodaj cukier, laskę cynamonu i goździki.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj kompot na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce zmiękną.
  5. Przed podaniem usuń laskę cynamonu i goździki.
  6. Serwuj Kompot z suszu. Tradycyjny kompot wigilijny na ciepło lub po ostudzeniu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *