Kompot z rabarbaru i truskawek

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Kompot z rabarbaru i truskawek – składniki

  • 500g rabarbaru
  • 500g truskawek
  • 1 litr wody
  • 150g cukru (można dostosować ilość do preferencji smakowych)
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: gałązka mięty do dekoracji

Kompot z rabarbaru i truskawek – przepis krok po kroku

  1. Obierz rabarbar i pokrój go na kawałki o długości około 2 cm.
  2. Myjemy truskawki, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
  3. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  4. Dodajemy rabarbar, truskawki, cukier i sok z cytryny.
  5. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż owoce zmiękną.
  6. Przed podaniem można ostudzić kompot lub podawać go na ciepło.
  7. Jeśli chcesz, możesz udekorować kompot gałązką mięty.

Gotowy Kompot z rabarbaru i truskawek można podawać jako orzeźwiający napój na ciepłe dni lub jako dodatek do deserów.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *