Kompot z żurawiny i jabłek

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Kompot z żurawiny i jabłek – składniki

  • 500g żurawiny
  • 3 jabłka
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1 laska cynamonu

Kompot z żurawiny i jabłek – przepis krok po kroku

  1. Żurawinę dokładnie płucz pod bieżącą wodą.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę.
  4. Dodaj żurawinę, jabłka, cukier (jeśli używasz) i laskę cynamonu.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż owoce zmiękną.
  6. Przed podaniem usuń laskę cynamonu.
  7. Podawaj kompot na ciepło lub schłodzony z kostkami lodu.

Kompot z żurawiny i jabłek to doskonały napój na chłodne jesienne wieczory. Żurawina dodaje mu lekko kwaśnego smaku, który świetnie komponuje się z naturalną słodyczą jabłek. Możesz dodać trochę cukru, jeśli wolisz bardziej słodki kompot. Laska cynamonu nadaje mu delikatny aromat i sprawia, że cały dom pachnie jesienią. To prosty przepis, który możesz przygotować w zaledwie kilka minut. Spróbuj tego pysznego kompotu i delektuj się jego smakiem!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *