Szarlotka z połówkami jabłek

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Szarlotka z połówkami jabłek


Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek – składniki

  • 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaśnych, np. Antonówka)
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła (lub margaryny)
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Szarlotka z połówkami jabłek – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj jabłka: obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na połówki.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
  3. Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  5. Wyłóż spód formy do pieczenia papierem do pieczenia lub natłuść go masłem.
  6. Wyłóż na spód formy połówki jabłek skórą do dołu.
  7. Na jabłka wyłóż przygotowane wcześniej ciasto, równomiernie je rozprowadzając.
  8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  10. Przed podaniem posyp szarlotkę z połówkami jabłek cukrem pudrem.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *