Małpi chlebek (monkey bread)

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

45 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

amerykańska

Małpi chlebek, czyli Monkey Bread, to prawdziwy amerykański klasyk. Słodki, cynamonowy chleb z chrupiącym karmelem jest tak samo przyjemny do jedzenia, jak do pieczenia. Zgromadź rodzinę i przygotujcie razem małpi chlebek, bo przecież wspólne tworzenie jest najlepszą częścią każdego przepisu!

Małpi chlebek – składniki:

  • 2 opakowania ciasta na pizzę (około 800g)
  • 200g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 125g roztopionego masła

Alternatywy:

  • Jeśli nie masz gotowego ciasta na pizzę, możesz użyć ciasta drożdżowego.
  • Zamiast brązowego cukru, możesz użyć białego cukru.
  • Jeżeli chcesz, możesz dodać do małpka chlebka orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady dla dodatkowego smaku.

Małpi chlebek – przepis krok po kroku:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
  2. Ciasto dzielimy na małe kawałki (około 4 cm).
  3. W misce mieszamy brązowy cukier i cynamon. Każdy kawałek ciasta obtaczamy w tej mieszance, a następnie układamy w formie do pieczenia (najlepiej w kształcie pierścienia).
  4. Roztopione masło polewamy na wierzch ciasta.
  5. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż małpi chlebek będzie złoty.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i po kilku minutach ostrożnie wykładamy na talerz.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *