Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Chłodnik ogórkowy przepis na orzeźwiająca, chłodzącą, delikatną zupę w sam raz na żar lejący się z nieba. Cudowne w tym przepisie jest to, że nie trzeba niczego gotować tylko połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Doskonałym dodatkiem są grillowane krewetki z chilli i pietruszką, które ożywiają zupę i dodają jej aromatu.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką – składniki:
- 3 świeże ogórki
- 400 ml jogurtu greckiego
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki lub vegeta)
- garść liści mięty
- 2 łyżki koperku
- kilka rzodkiewek
- sól
- odrobina sproszkowanej chilli
- odrobina soku z cytryny
Grillowane krewetki – składniki:
- 20 sporych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- sporo natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- chilli
- sól
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką – przepis
- Ogórki umyć i obrać – zostawić pół ogórka ze skorą (posłuży do dekoracji). Ogórki pokroić w drobną kostkę – bez gniazd nasiennych. To samo zrobić z rzodkiewkami. Dodać jogurt grecki, śmietaną, chilli, sól, miętę i koperek oraz bulion i zmielić blenderem na gładką masę.
- Doprawić do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Pozostałą połowę ogórka pokroić obieraczką w długie, cienkie plastry – udekorować nimi zupę.
Krewetki z czosnkiem:
- Czosnek posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie, dodać chilli, następnie na 2 minuty wrzucić krewetki. Oprószyć solą i natką pietruszki.
- Do każdej porcji dodać po kilka pikantnych krewetek z oliwą, na której się smażyły – smak zupy zostanie niesamowicie wzbogacony.