Zapiekanka rybna z ziemniakami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

40 min.

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Angielska

Zapiekanka rybna – inaczej fish pie to delikatne danie z rybą i puree ziemniaczanym w roli głównej. To dwa najważniejsze składniki – reszta zależy od tego co lubicie – ja dodałam marchew, cebulę i dużo natki pietruszki oraz ser na wierzch. Można użyć dowolnej ryby – ja przygotowałam zapiekankę z dorszem. Sekretem jest dobre puree – nie może być za mokre – bo zapiekanka będzie miała nieodpowiednią konsystencję. Sól, pieprz, skórka z cytryny doskonale podkreślą aromat ryby. Zioła prowansalskie nadadzą daniu świeżości.

Zapiekanka rybna z ziemniakami – składniki

  • 8 sporych ziemniaków na puree (około 1 kg)
  • 200 – 300 gramów ryby (łupacz, dorsz, łosoś, morszczuk, mintaj) co kto lubi
  • 1 spora marchew
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • masło i oliwa
  • 100 gramów żółtego topliwego sera – cheddar będzie idealny
  • Do puree: 2 łyżki śmietany 18%, vegeta, pieprz, odrobina masła

Zapiekanka rybna z ziemniakami – przepis

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie odlać wodę i jeszcze chwile odparowywać warzywa na ogniu – mają być suche.
  2. Rybę umyć i pokroić w kawałki około 2 na 2 cm . Doprawić skórką z cytryny, sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Niech ryba marynuje się około 15 minut – czyli w czasie smażenia warzyw.
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć powoli  z posiekaną cebulą i czosnkiem do lekkiego zmięknięcia składników.
  4. Ziemniaki ubić na puree z masłem, śmietaną i vegetą oraz pieprzem – ma być pyszne i delikatne. Drobno posiekaną natkę pietruszki dodać do puree.
  5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem włożyć warstwę ziemniaków, dodać warstwę surowej, przyprawionej ryby, następnie warzywa – ponownie warstwę puree itd. Na wierzchu mają być ziemniaki oprószone tartym serem.
  6. Piec około 30-40 w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem – wierzch ma być chrupiący i rumiany.
4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *