Zupa śledziowa z ziemniakami

Czas przygotowania:

15 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

30 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Polska

Zupa śledziowa to dla mnie wielkie zaskoczenie – podchodziłam do tego dziwnego pomysłu bardzo sceptycznie, ale to jedna z tradycyjnych wigilijnych zup więc postanowiłam spróbować. Twórczynią wybornej śledziowej jest Żaba, która w kilka chwil przekonała do tej zupy wszystkich wigilijnych gości. Przepis jest banalnie prosty, zupa jest słono-słodka z delikatnym posmakiem octowego kwasku przełamanym ostrością chrupiącej cebuli. Pycha!

Zupa śledziowa z ziemniakami – składniki

  • pół kilograma matiasów
  • 1 spora cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 300 ml słodkiej 30% śmietany
  • sól, pieprz
  • łyżka octu
  • 6 ziemniaków gotowanych w mundurkach (do podania osobno)

Zupa śledziowa z ziemniakami – przepis

  1. Zagotować około 1 litra wody z zielem angielskim i listkiem laurowym.
  2. Wodę wystudzić, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę i lekko przepłukane matiasy (w zależności od stopnia słoności – musicie je wyczuć)
  3. Dodać do smaku sól, pieprz, odrobinę octu i słodką śmietankę, która doskonale połączy wszystkie aromaty.
  4. Zupa jest najlepsza po kilku godzinach – gdy smaki się połączą i przegryzą, na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
  5. Do zupy serwuje się ziemniaki, które dodane do dania są jego idealnym uzupełnieniem.

Zupa śledziowa nazywana też wodą śledziową to delikatne, postne danie, serwowane na zimno, idealne na wigilię jako przystawka pobudzająca apetyt przed wielkim świątecznym żarciem. Pomimo tego, że nie byłam przekonana do zupy z wody, śledzia i śmietany oficjalnie przepraszam i zachęcam Was do spróbowania.

4.2/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

7 komentarzy

  1. Nigdy nie jadłem zupy śledziowej! Dla mnie to jakiś dziwoląg. Ale, że lubię wszystkiego spróbować, dzisiaj próbnie ją ugotuję. Po ugotowaniu napiszę, jak się udała i czy jest warta grzechu.

  2. Ugotowałem zupę śledziową ! Bardzo smaczna.Najeść się nią nie można. Wzbudza apetyt. To niejadkom trzeba dawać na śniadanie. Sam zjadłem teraz i ogromny głód mnie dopadł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *