Smażone przegrzebki z czosnkiem i pietruszką
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Łączny czas:
20 min.
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Przegrzebki czyli małże św. Jakuba to delikatne, białe mięso zamknięte w sporej muszli. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne jak się wydaje, wystarczy je dobrze podsmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie przygotować delikatny sos – na tym co zostało na patelni. Można też smażyć pomarańczową część – koral, niektórzy bardzo lubią ten fragment – inni wręcz przeciwnie – na pewno warto spróbować.
Składniki na pyszne przegrzebki z czosnkiem i pietruszką
- mięso przegrzebków 10-15 sztuk
- pół główki czosnku
- bardzo drobno pocięta natka pietruszki
- pół szklanki dobrego białego wina
- 70-100 gramów masła
- sól, pieprz
- olej
Przepis na przegrzebki z czosnkiem i pietruszką
- Małże świętego Jakuba powinniśmy kupić jak najświeższe – w Polsce o nie trudno ale można je dostać w dobrych marketach lub np. w hurtowniach spożywczych – niestety czasem trzeba kupić od razu cały kilogram, ale warto w takiej sytuacji zaprosić kilku gości i zjeść przegrzebkową ucztę.
- Małże lekko myjemy, oczyszczamy i odcinamy tak zwany koral – można go również zjeść ale smakuje inaczej niż mięso przegrzebków i zawiera bardzo dużo tłuszczu.
- Czosnek wraz z łupią upiec do miękkości w piekarniku – pieczony czosnek delikatnie zagęści sos.
- Przegrzebki należy bardzo dokładnie osuszyć (np. ręcznikiem papierowym) – przed smażeniem muszą być maksymalnie osuszone tak, żeby można uzyskać ładną przypaloną skorupkę.
- Na patelnie wlewamy 2-3 łyżki oleju i rozgrzewamy do bardzo dużej temperatury. Najlepiej użyć profesjonalnej patelni stalowej, ale dobra będzie również patelnia z grubym dnem z nieprzywierającą powłoką.
- Gdy olej zacznie lekko dymić rozkładamy przegrzebki na patelnię. Podczas układania małży powinniśmy usłyszeć głośne skwierczenie co oznacza, że patelnia jest dobrze rozgrzana. Smażymy maksymalnie po 10-12 sztuk – powinno być wystarczająco dużo miejsca na patelni, żeby małże smażyły się równomiernie.
- Małże smażymy około 60-90 sekund z jednej strony (tej płaskiej), a następnie delikatnie przekładamy na drugą (również płaską) stronę i smażymy kolejne 60-90 sekund. Przed przełożeniem na drugą stronę powinniśmy zauważyć, że przegrzebki są ładnie zrumienione, a na patelni zostaje lekko przypalony osad.
- Po podsmażeniu z obu stron małże zdejmujemy i odkładamy na talerz. Na patelnię wlewamy wino i dokładnie rozpuszczamy pozostały osad po smażeniu przegrzebków. Po chwili dodajemy wyciśnięty (obrany) pieczony czosnek, chwilę smażymy całość i dodajemy natkę pietruszki. Patelnie zdejmujemy z ognia i dodajemy miękkie masło i mieszamy delikatnie całość. Na koniec sos przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Przegrzebki podajemy z pieczywem (najlepiej bagietką) polane obficie sosem.