Wiosna w kuchni – jak się do niej przygotować?
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Wiosna w kuchni
Wiosna nadeszła, oprócz w formie pąków na drzewach możemy ją spotkać też w kuchni na talerzu czy na balkonie w doniczkach z aromatycznymi ziołami. Szukając idealnych doniczek do różnego rodzaju ziół i porad jak je hodować trafiłam na przydatny artykuł: zioła w doniczkach, znajdziecie tu sporo informacji o leczniczym działaniu ziół.
Wiosennie zainspirowana kupiłam już część sadzonek – oczywiście bazylia w roli głównej – czyli 3 doniczki, które warto przesadzić do nowej ziemi, dzięki temu bazylia pięknie rośnie i można przygotować z niej kilka solidnych porcji pesto, gdy bazylia zaczyna kwitnąć, warto odcinać jej kwiaty – nie straci smaku i zapachu.
Kupiłam też miętę, która doskonale rośnie (zwłaszcza w cieniu) i doskonale smakuje z wiosennymi sałatkami i deserami oraz orzeźwiającymi drinkami.
Szałwia to idealny dodatek do mięs, również jest łatwa w uprawie.
Rozmaryn to roślina wieloletnia i mam spory krzak od kilku lat, trochę marnieje zimą, ale to bardzo silna roślina, odporna na suszę. Rozmaryn świetnie podkręca smak mięs i sosów.
Tymianek to piękna i silna roślina, uwielbiam dodawać tymianek do zapiekanek i sosów do makaronu.
Nigdy nie udało mi się utrzymać kolendry, która więdnie i marnieje za każdym razem – a prób było kilkanaście.
Zioła w kuchni są nie tylko zdrowe, ale też szalenie aromatyczne, nadają lekkości i smaku wielu daniom. Więcej o wiosennej zdrowej kuchni znajdziecie na Westwing: Wiosna w domu i ogrodzie.
Pozostaje już tylko rozkoszowanie się wiosną.