Śledzie w cieście piwnym
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
5 min.
Łączny czas:
15 min.
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
skandynawska
Śledzie smażone w głębokim oleju, otoczone chrupiącym ciastem w stylu fish and chips są pyszne. Danie to nie należy do lekkich, ale raz na jakiś czas może być świetną imprezową przekąską. Śledzie smażone w cieście w magiczny sposób tracą ości, stają się delikatne, a dzięki chrupiącej otoczce z ciasta doskonale komponują się z domowym sosem tatarskim.
Śledzie po smażeniu trzeba koniecznie odsączyć na papierowym ręczniku – żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Te małe, morskie ryby są jednymi ze zdrowszych, mają bardzo dużo kwasów omega 3 i witaminy D, dlatego przynajmniej raz w tygodniu powinny gościć na każdym stole.
Śledzie w cieście piwnym – składniki
- 6 świeżych filetów ze śledzia
- sól i pieprz
Na ciasto:
- pół szklanki mąki
- pół szklanki piwa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 1 żółtko
Do smażenia:
- 400 – 600 ml oleju w zależności od wielkości garnka i ilości smażonych porcji
Śledzie w piwnym cieście – przepis
- Śledzie umyć i dokładnie osuszyć, pokroić podwójne płaty na pół wzdłuż, a następnie jeszcze raz w poprzek pod lekkim skosem, chodzi o to, żeby powstały małe, skośne kawałki – idealne na 2-3 kęsy. Mięso ryby oprószyć solą i pieprzem.
- Składniki na ciasto wymieszać, najpierw połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać piwo, żółtko i szczyptę soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dolać piwa lub dosypać mąki.
- Rozgrzać olej. Śledzie zanurzyć w cieście – tak, żeby dokładnie się nim oblepiły, następnie wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż ciasto będzie rumiane, lekko złote i chrupiące.
- Odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z liśćmi sałaty i sosem tatarskim.
Zdecydowanie moje smaki.