Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą

Czas przygotowania:

20 min.

Czas gotowania:

1 godz. 10 min.

Łączny czas:

1,5 godz.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

kresowa

Babka ziemniaczana to proste, ziemniaczane danie pochodzące z kresów wschodnich. Jest kilka szkół pieczenia babki – ja podaje jeden z bardziej tradycyjnych przepisów. Moja babka ziemniaczana jest bezglutenowa i bardzo wilgotna i delikatna – idealna do odsmażania na patelni, również następnego dnia.

Pierwsze skrzypce grają oczywiście ziemniaki, ale nie żałujcie smażonej cebuli, kawałków boczku i solidnej porcji soli i pieprzu.

Babka ziemniaczana – składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • skrobia pozostała po odciskaniu startych ziemniaków na sitku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula podpieczona
  • 100 gramów cienko posiekanego boczku wędzonego + 2 plastry na wierzch
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Babka ziemniaczana – przepis

  1. Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na miazgę – czyli na tarce do ziemniaków lub używając malaksera z taką nasadką. Następnie ziemniaczaną masę przełożyć na sitko i poczekać, aż cała woda i skrobia opadną do miski (nie wylewać wody do zlewu – musimy odzyskać skrobię ziemniaczaną).
  2. Podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  3. Odciśniętą masę ziemniaczaną przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i skrobią, która osadziła się na dnie wody po odciskaniu ziemniaków. Dodać do masy sól, pieprz, podsmażoną cebulę i boczek.
  4. Całość przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam zwykłej keksówki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny i 10 minut – patyczek powinien być suchy, a babka z góry złocista. W zależności od mocy piekarnika i głębokości foremki cała procedura pieczenia może trwać do 1,5 godziny.
  5. 20 minut przed końcem pieczenia przykrywam babkę plastrami boczku, które pięknie się zrumienią i dodatkowo nasączą babkę aromatem wędzonki.
  6. Podawać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub jako danie główne z dodatkiem kwaśnej śmietany i szczypiorku.
  7. Na drugi dzień (oczywiście jeśli coś Wam zostanie) można odsmażyć babkę ziemniaczaną pokrojoną w plastry na patelni – będzie jeszcze lepsza.
CZYTAJ  Seler naciowy duszony na maśle

odsmażana babka ziemniaczana

4.7/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Taka właśnie babka ziemniaczana jest tradycyjna – w babce nie może być zwykłej mąki czyli glutenu, wystarczy jak tutaj kilka łyżek mąki ziemniaczanej, a jeśli ziemniaki są odpowiednie, nawet bez niej może się udać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *