Tartaletki z owocami i bitą śmietaną
Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Łączny czas:
50 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Kruche babeczki to nieskomplikowany i ładny deser, który przygotujecie w mniej niż godzinę. Uwielbiam kruche tartaletki z puszystą bitą śmietaną i owocami, są kolorowe, lekkie i niesamowicie dobrze smakują, ten wiosenny deser uświetni każdą okazję. Mój przepis na kruche ciasto do babeczek jest niezawodny. Użyjcie metalowych foremek do pieczenia wysmarowanych solidną warstwą masła, do dekoracji najlepsze będą świeże, sezonowe owoce. Zamiast bitej śmietany można użyć kremu z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem – krem będzie nieco cięższy, ale bardziej stabilny np. w ciepły dzień.
Tartaletki z owocami i bitą śmietaną składniki:
Na kruche ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej
- 2 żółtka
- 150 gramów zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 80 gramów cukru pudru
- szczypta soli
Na krem:
- ubita śmietana kremówka 250 ml
- cukier puder do posłodzenia śmietany
- lub serek mascarpone 250 gramów i cukier puder
Owoce:
- borówki, maliny, truskawki, marakuja, kiwi – kto co lubi i co ma w lodówce
Tartaletki z owocami i bitą śmietaną – przepis
- Składniki na kruche ciasto energicznie zagnieść, gdy składniki się połączą można podzielić ciasto na 2 mniejsze kule i schować do lodówki na co najmniej pół godziny – dzięki temu szybciej się schłodzą.
- Foremki do babeczek wysmarować obficie masłem, a następnie wyłożyć około 0,5 cm warstwą rozwałkowanego, kruchego ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia się babeczek około 15 – 20 minut. Odstawić do wystygnięcia i delikatnie wyjąć z foremek.
- Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (ilość do smaku – sprawdźcie jak słodkie są spody i dobierzcie idealny poziom słodyczy do swojego smaku). Następnie śmietaną należy wypełnić nią przestygnięte tartaletki.
- Pozostaje najprzyjemniejsza część czyli dekorowanie ślicznych, kruchych babeczek owocami, można też oprószyć je dodatkową warstwą cukru pudru.
Idealne 🙂 Proste, piękne i pyszne 🙂