Skyrnik – sernik ze skyru
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
50 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Skyrnik, czyli sernik ze skyru, to danie, które pokochasz od pierwszego kęsu. To popularny deser islandzki, który zawdzięcza swoją nazwę skyr, tradycyjnemu islandzkiemu produktowi mlecznemu, podobnemu do gęstego jogurtu. Ze względu na wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu, skyr jest świetnym składnikiem deserów. Skyrnik, to idealne połączenie smaku i zdrowia, które zasługuje na uwagę.
Skyrnik, czyli sernik ze skyru – składniki:
- 500 gram skyr (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru (można użyć także ksylitolu lub erytrolu dla wersji mniej kalorycznej)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 200 gram herbatników
- 100 gram masła
Skyrnik, czyli sernik ze skyru – przepis krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania spodu ciasta. Herbatniki zmiksuj na drobne kruszki, a następnie połącz z roztopionym masłem.
- Wyłoż formę do pieczenia (o średnicy ok. 23 cm) papierem do pieczenia, a następnie równomiernie rozprowadź mieszankę ciastek i masła na dnie formy, tworząc spód dla sernika. Wstaw formę do lodówki na około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. W dużej misce połącz skyr, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Wyjmij formę z lodówki i wylej na nią przygotowaną masę serową.
- Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Gdy sernik będzie już prawie gotowy, powinien być lekko brązowy i delikatnie drżeć na środku.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na kolejne 30 minut, aby ostygł powoli.
- Następnie przenieś sernik do lodówki na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem skyrnika możesz posypać go dodatkowo cukrem pudrem lub udekorować według własnego uznania.