Placki owsiane z bananem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

wegetariańska

Placki owsiane z bananem to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie lub przekąskę, które można przygotować w mgnieniu oka. Są one pełne błonnika dzięki owocom i płatkom owsianym, a jednocześnie nie zawierają dodatku cukru, dzięki czemu są idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

Placki owsiane z bananem – składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Olej kokosowy do smażenia

Alternatywy:

  • Możesz dodać łyżkę nasion chia lub siemienia lnianego dla dodatkowego błonnika.
  • Zamiast oleju kokosowego, można użyć oleju rzepakowego lub masła klarowanego.

Placki owsiane z bananem – przepis krok po kroku:

  1. Zaczynamy od rozgniecenia bananów na gładką masę.
  2. Dodajemy do bananów płatki owsiane, jajka, cynamon i ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię, na której roztopiliśmy odrobinę oleju kokosowego, nakładamy łyżką porcje ciasta.
  4. Smażymy placki owsiane z bananem na średnim ogniu do momentu, aż będą złoto-brązowe z obu stron.
2/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *