Placki z płatków jaglanych z miodem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

10

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

fitness

Placki z płatków jaglanych z miodem to doskonała propozycja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Placki są niezwykle sycące, a do tego łatwe i szybkie do przygotowania.

Placki z płatków jaglanych z miodem – składniki:

  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia (np. kokosowy)
  • szczypta soli

Jeśli preferujesz, możesz zastąpić płatki jaglane płatkami owsianymi lub gryczanymi, a mleko krowie mlekiem roślinnym, np. migdałowym czy owsianym.

Placki z płatków jaglanych z miodem – przepis krok po kroku:

  1. Zacznij od namoczenia płatków jaglanych w mleku. Pozostaw na około 30 minut, aby płatki zmiękły.
  2. Po tym czasie dodaj do mieszanki jajka, miód i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, nałóż łyżkę masy na patelnię, formując okrągłe placki.
  4. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całą masę.
  5. Gotowe placki z płatków jaglanych z miodem podawaj na ciepło, polane dodatkowym miodem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2799

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *