Pieczone placki z cukinii z piekarnika
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
35 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Cukinia to warzywo, które z powodzeniem wykorzystać można do przygotowania mnóstwa pysznych dań. Jej neutralny smak i miękka konsystencja sprawiają, że świetnie komponuje się zarówno z innymi warzywami, jak i mięsem czy rybami. Jednym z najciekawszych sposobów jej wykorzystania są placki. Tradycyjnie smażone na patelni, ale dzisiaj przygotujemy je w trochę innym wydaniu – pieczone w piekarniku. Przepis jest prosty, a placki wychodzą równie pyszne, a przy tym zdrowsze, bo zawierają mniej tłuszczu.
Pieczone placki z cukinii z piekarnika – składniki
Przygotujmy następujące składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej (alternatywą może być mąka pełnoziarnista lub bezglutenowa)
- 1/2 szklanki bułki tartej (można zastąpić płatkami owsianymi)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub świeżego)
- oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
Pieczone placki z cukinii z piekarnika – przepis krok po kroku
- Przygotowanie składników: Cukinie myjemy, nie obierając ze skórki, i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno.
- Odciskanie soku: Do ścieranych cukinii dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy sok – cukinia powinna być jak najbardziej sucha.
- Mieszanie składników: Do odsączonej cukinii dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajka, mąkę, bułkę tartą, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie.
- Formowanie i pieczenie placków: Blachę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Formujemy placki, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 minut – aż placki będą złote.
- Podawanie: Placki podajemy gorące, najlepiej z ulubionym sosem czy jogurtem naturalnym.
Pieczenie placków z cukinii to doskonały pomysł na prosty i zdrowy obiad.