Placki z cukinii

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Placki z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Placki z cukinii – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz cukinie i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wyciśnij nadmiar soku z cukinii, aby placki nie były zbyt wilgotne.
  3. Do miski dodaj starte cukinie i cebulę, jajka, mąkę, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię i rozprowadź je, aby powstały placki o średnicy około 8 cm.
  7. Smaż placki z cukinii z obu stron na złoty kolor.
  8. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Serwuj placki z cukinii na ciepło, najlepiej z sosem jogurtowym lub kwaśną śmietaną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *