Pasztet z cukinii

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pasztet z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • olej do smażenia

Pasztet z cukinii – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz i pokrój cukinie na drobne kawałki. Możesz zostawić skórkę, jeśli jesteś zwolennikiem większej ilości błonnika w diecie.
  2. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pokrojone cukinie i smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
  4. W międzyczasie w misce wymieszaj jajka, bułkę tartą, mleko, natkę pietruszki, sól, pieprz, tymianek i kumin.
  5. Dodaj podsmażone cukinie do miski z resztą składników i dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej trochę oleju i na średnim ogniu usmaż pasztet z cukinii z obu stron, aż będzie złocisty i chrupiący.
  7. Gotowy pasztet z cukinii możesz podać na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do obiadu.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *