Placki gozleme ze szpinakiem i serem

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

turecka

Placki gozleme ze szpinakiem i serem to jedno z najbardziej popularnych dań tureckiej kuchni ulicznej. Są to cienkie, chrupiące placki wypełnione aromatycznym farszem, które podbiły serca smakoszy na całym świecie. Dzięki naszemu przepisowi, odtworzysz te orientalne smaki w swojej kuchni i zaskoczysz domowników niebanalnym daniem. Spróbuj, a na pewno placki gozleme ze szpinakiem i serem staną się częstym gościem na twoim stole!

Placki gozleme ze szpinakiem i serem – składniki

Do przygotowania placków będziemy potrzebować:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • dodatkowy olej do smażenia

Możliwe alternatywy:

  • Jeżeli nie masz świeżego szpinaku, możesz użyć mrożonego, pamiętaj tylko o dobrze odsączyć go z wody.
  • Ser feta może być zastąpiony innym serem – białym serem, serem mozzarella lub nawet serem pleśniowym, w zależności od twoich upodobań.

Placki gozleme ze szpinakiem i serem – przepis krok po kroku

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, 2 łyżki oleju i wodę. Wygnieć elastyczne ciasto, podziel na 8 części, każdą uformuj w kulę i pozostaw pod wilgotną ściereczką na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz. Szpinak umyj i posiekaj, cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej trochę oleju, zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a następnie szpinak. Smaż do momentu, aż szpinak zmięknie.
  3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pokruszony ser feta i dopraw do smaku pieprzem. Wymieszaj i ostudź.
  4. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek, na środek każdego nałóż łyżkę farszu, zawiń boki placka do środka, formując prostokąt.
  5. Na rozgrzanym oleju smaż każdy placek gozleme ze szpinakiem i serem na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsącz na papierowym ręczniku.

Gotowe placki gozleme ze szpinakiem i serem podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *