Palak paneer – indyjski ser ze szpinakiem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

35 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

indyjska

Palak Paneer to popularne danie kuchni indyjskiej, które łączy w sobie dwa główne składniki: świeży szpinak – “palak” i domowy ser – “paneer”. Sycące, a zarazem zdrowe danie z intensywnym smakiem, przyprawione bogactwem aromatycznych przypraw, to prawdziwa uczta dla miłośników kuchni azjatyckiej.

Palak paneer – składniki

Aby przygotować Palak Paneer, potrzebujesz:

  1. 200 g sera paneer (możesz go zastąpić tofu, jeżeli wolisz wersję wegańską)
  2. 500 g świeżego szpinaku
  3. 2 średnie cebule
  4. 2 ząbki czosnku
  5. Kawałek (2 cm) świeżego imbiru
  6. 2 zielone papryczki chilli
  7. 1 łyżeczka garam masala
  8. 1/2 łyżeczki kurkumy
  9. 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  10. Sól do smaku
  11. 2 łyżki oleju roślinnego

Palak paneer – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania szpinaku. Umyj go i wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.
  2. Następnie w blenderze zmiksuj szpinak, ząbki czosnku, imbir i chilli na gładki sos.
  3. W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż stanie się szklista.
  4. Dodaj do cebuli sos ze szpinaku i przyprawy: garam masala, kurkumę, mieloną kolendrę i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
  5. Pod koniec dodaj do sosu pokrojony w kostkę ser paneer i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  6. Twoje palak paneer jest już gotowe! Podawaj je na ciepło, z ryżem basmati lub indyjskim chlebem naan.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *