Tortilla z jajecznicą na śniadanie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie sobie odpowiedniej dawki białka i węglowodanów na początku dnia jest przygotowanie tortilli z jajecznicą na śniadanie. To danie, choć proste, jest niesamowicie sycące i daje duże pole do kreatywności. Zobaczmy, jak przygotować tortillę z jajecznicą na śniadanie.
Tortilla z jajecznicą na śniadanie – składniki
- 2 tortille pszenna (alternatywnie możesz użyć tortilli kukurydzianych)
- 4 jajka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 50 g sera cheddar (lub dowolnego innego twardego sera)
- 2 łyżki świeżej pietruszki do posypania (opcjonalnie)
Tortilla z jajecznicą na śniadanie – przepis krok po kroku
- Zacznij od pokrojenia cebuli i papryki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i paprykę. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się zeszklić.
- W międzyczasie w małej misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Gdy warzywa na patelni są już gotowe, wlej do nich jajka i mieszaj, aż powstanie jajecznica. Dodaj starty ser cheddar i wymieszaj, aż ser się rozpuści.
- Na drugiej patelni podgrzej tortille, a następnie nałóż na nie jajecznice. Zwiń tortille, formując rogaliki, i posyp je posiekaną pietruszką.