Tortilla z jajecznicą na śniadanie

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie sobie odpowiedniej dawki białka i węglowodanów na początku dnia jest przygotowanie tortilli z jajecznicą na śniadanie. To danie, choć proste, jest niesamowicie sycące i daje duże pole do kreatywności. Zobaczmy, jak przygotować tortillę z jajecznicą na śniadanie.

Tortilla z jajecznicą na śniadanie – składniki

  • 2 tortille pszenna (alternatywnie możesz użyć tortilli kukurydzianych)
  • 4 jajka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g sera cheddar (lub dowolnego innego twardego sera)
  • 2 łyżki świeżej pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Tortilla z jajecznicą na śniadanie – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli i papryki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cebulę i paprykę. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się zeszklić.
  2. W międzyczasie w małej misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy warzywa na patelni są już gotowe, wlej do nich jajka i mieszaj, aż powstanie jajecznica. Dodaj starty ser cheddar i wymieszaj, aż ser się rozpuści.
  4. Na drugiej patelni podgrzej tortille, a następnie nałóż na nie jajecznice. Zwiń tortille, formując rogaliki, i posyp je posiekaną pietruszką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *