Jajecznica z pieczarkami i cebulą
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z pieczarkami i cebulą jest klasycznym daniem, które łączy w sobie znane i lubiane składniki w zupełnie nowy sposób. To śniadanie z pewnością stanie się ulubieńcem tych, którzy cenią sobie prostotę i smak, a także dla tych, którzy poszukują czegoś innego na poranny stół.
Jajecznica z pieczarkami i cebulą – składniki
- 4 duże jajka
- 200 g świeżych pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Jajecznica z pieczarkami i cebulą – przepis krok po kroku
- Na początku przygotuj składniki. Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zacznie się szklić.
- Dodaj do cebuli pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, aż pieczarki staną się miękkie i dobrze przyrumienione.
- W miseczce roztrzep jajka, dodaj do nich sól i pieprz do smaku. Potem wlej jajka na patelnię z pieczarkami i cebulą. Mieszaj delikatnie na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ścinać, ale wciąż będą lekko wilgotne.
- Na koniec dodaj resztę masła, aby dodać jajecznicy dodatkowej kremowości. Wymieszaj, aż masło się rozpuści.
- Przed podaniem posyp jajecznice posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z kromką świeżego, chrupiącego chleba.