Jajecznica z pieczarkami i cebulą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z pieczarkami i cebulą jest klasycznym daniem, które łączy w sobie znane i lubiane składniki w zupełnie nowy sposób. To śniadanie z pewnością stanie się ulubieńcem tych, którzy cenią sobie prostotę i smak, a także dla tych, którzy poszukują czegoś innego na poranny stół.

Jajecznica z pieczarkami i cebulą – składniki

  • 4 duże jajka
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Jajecznica z pieczarkami i cebulą – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj składniki. Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zacznie się szklić.
  3. Dodaj do cebuli pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, aż pieczarki staną się miękkie i dobrze przyrumienione.
  4. W miseczce roztrzep jajka, dodaj do nich sól i pieprz do smaku. Potem wlej jajka na patelnię z pieczarkami i cebulą. Mieszaj delikatnie na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ścinać, ale wciąż będą lekko wilgotne.
  5. Na koniec dodaj resztę masła, aby dodać jajecznicy dodatkowej kremowości. Wymieszaj, aż masło się rozpuści.
  6. Przed podaniem posyp jajecznice posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z kromką świeżego, chrupiącego chleba.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *