Jajecznica z borowikami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

25 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jajecznica z wyrafinowanym smakiem jednego z najszlachetniejszych grzybów – borowika. Jego niepowtarzalny aromat sprawia, że zwykłe jajka zamieniają się w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Ten przepis to dowód na to, że najprostsze składniki mogą tworzyć niezapomniane doznania smakowe.

Jajecznica z borowikami – składniki

  • 4 jajka
  • 200 g świeżych borowików
  • 2 łyżki masła
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Alternatywa: Jeżeli nie masz dostępu do świeżych borowików, możesz użyć suszonych. Przed użyciem należy je namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie dokładnie odsączyć.

Jajecznica z borowikami – przepis krok po kroku

  1. Na początku, po dokładnym umyciu borowików, kroję je na niewielkie kawałki.
  2. Na patelni rozgrzewam masło, a następnie dodaję pokrojone borowiki. Smażę je na średnim ogniu, aż zaczną pachnieć i nabiorą złocistego koloru.
  3. W międzyczasie w miseczce ubijam jajka, dodając do nich szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
  4. Gdy borowiki są gotowe, wlewam na nie roztrzepane jajka i delikatnie mieszam, aż jajka zaczną się ściągać.
  5. Na koniec, podaję gorącą jajecznicę z borowikami, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.
4.5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *