Jajecznica z rydzami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Jeśli jesteś miłośnikiem grzybów i poszukujesz wyjątkowego przepisu na jajecznicę, to jajecznica z rydzami jest doskonałym wyborem. Delikatność i aromatyczność rydzów doskonale komponują się z puszystymi jajkami, tworząc wykwintne danie o niepowtarzalnym smaku. Przygotuj się na wyjątkowe doznania kulinarno-grzybowe z tym przepisem na jajecznicę z rydzami.

Jajecznica z rydzami – składniki

  • 4 duże jajka
  • 200g świeżych rydzów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Alternatywne składniki:

  • Jeśli nie masz dostępu do rydzów, możesz zastąpić je innymi grzybami, takimi jak kurki, podgrzybki lub leśne podgrzybki.

Jajecznica z rydzami – przepis krok po kroku

  1. Rydze dokładnie oczyść, usuń wszelkie zanieczyszczenia i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.
  4. Następnie dodaj pokrojone rydze na patelnię i smaż przez około 7-10 minut, aż zmiękną i zaczną wydobywać swój charakterystyczny aromat.
  5. W międzyczasie w misce roztrzep jajka i dopraw je solą i pieprzem.
  6. Wlej roztrzepane jajka na patelnię z rydzami i cebulą. Delikatnie wymieszaj składniki, aby równomiernie połączyły się.
  7. Kontynuuj smażenie, mieszając od czasu do czasu, aż jajka nabiorą konsystencji jajecznicy. Staraj się nie przesmażyć jajecznicy, aby zachować jej puszystość.
  8. Gdy jajecznica jest gotowa, przełóż ją na talerz i udekoruj świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *