Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Kiedy słońce zaczyna grzać mocniej, a dni stają się dłuższe, zawsze mam ochotę na coś lekkiego i świeżego. Właśnie wtedy na moim stole pojawia się jajecznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Ten prosty przepis przyniesie na twój talerz pełnię smaków lata. Wyraziste, słodkie pomidorki koktajlowe i aromatyczny szczypiorek to doskonałe dopełnienie kremowej jajecznicy.
Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem – składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- 10 pomidorków koktajlowych
- Pęczek świeżego szczypiorku
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Alternatywy: Jeśli nie masz pod ręką pomidorków koktajlowych, możesz użyć zwykłych pomidorów, ale pamiętaj, że powinny być dojrzałe i słodkie. Zamiast szczypiorku, można również użyć świeżych listków bazylii lub pietruszki.
Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem – przepis krok po kroku
- Zacznij od podgrzewania patelni z dodatkiem masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podsmażaj je, aż zaczną się rumienić i pękać.
- W międzyczasie, w miseczce roztrzepuję jajka, a następnie dodaję do nich szczyptę soli i pieprzu.
- Gdy pomidorki są gotowe, wlewam na patelnię jajka i delikatnie mieszam, aż zaczną się ścinać.
- Kiedy jajecznica jest już prawie gotowa, dodaję do niej posiekany szczypiorek. Mieszam jeszcze chwilę, aż jajecznica z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem będzie miała idealną, kremową konsystencję.
- Gotową jajecznicę podaję od razu na ciepło, z dodatkowym szczypiorkiem na wierzchu.