Jajecznica z selerem naciowym
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zdrową i smaczną jajecznicę z selerem naciowym. Ta lekka, ale sycąca potrawa, to idealna propozycja na początek dnia.
Jajecznica z selerem naciowym – składniki
- 4 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Alternatywy: Jeśli nie jesteś wielbicielką selera, możesz zastąpić go szpinakiem lub brokułem. Jeśli chcesz dodać swojej jajecznicy więcej białka, możesz dodać kawałki białego sera lub tofu.
Jajecznica z selerem naciowym – przepis krok po kroku
- Zaczynam od przygotowania składników. Seler naciowy myję i kroję na małe kawałki, a jajka rozbijam do miski.
- Następnie, na średnim ogniu rozgrzewam masło na patelni. Dodaję pokrojony seler i smażę go, aż stanie się miękki i lekko zrumieniony.
- Kiedy seler jest gotowy, wlewam jajka. Delikatnie mieszam, aby seler naciowy i jajka dobrze się ze sobą połączyły.
- Doprawiam jajecznicę solą i pieprzem do smaku. Przygotowując jajecznicę z selerem naciowym, staram się, aby była ona miękka, ale nie surowa.
- Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, zdejmuję patelnię z ognia. Moja jajecznica z selerem naciowym jest gotowa do podania!