Jajecznica z szafranem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Przepis na jajecznica z szafranem, jest to danie niezwykle aromatyczne, które swoim barwnym wyglądem przypomina słoneczny poranek. Szafran to jeden z najbardziej cenionych i najdroższych na świecie przypraw, który swoim wyjątkowym smakiem i kolorem potrafi przemienić najprostsze danie w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Jajecznica z szafranem – składniki

  • 4 duże jajka
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki do dekoracji

Alternatywnie, dla osób na diecie wegańskiej, jajka można zastąpić tofu lub preparatem z mąki ciecierzycy.

Jajecznica z szafranem – przepis krok po kroku

  1. Najpierw rozgrzejcie masło na średnim ogniu. W międzyczasie w miseczce ubijcie jajka, dodajcie szczyptę szafranu, sól i pieprz.
  2. Gdy masło zacznie lekko brązowić, wlejcie do niego ubite jajka. Smażcie jajecznica na średnim ogniu, delikatnie mieszając.
  3. Kiedy jajka zaczną się ściągać, ale wciąż będą lekko wilgotne, zdejmijcie patelnię z ognia. Pamiętajcie, że jajecznica będzie jeszcze trochę gotować się w cieple patelni.
  4. Przed podaniem posypcie jajecznica z szafranem świeżą pietruszką.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *