Paluchy chlebowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Paluchy chlebowe – składniki
- 1 bochenek chleba (najlepiej pszennego lub razowego)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Paluchy chlebowe – przepis krok po kroku
- Przygotuj składniki: bochenek chleba pokrój na kromki o grubości około 2 cm.
- W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki.
- W rondlu lub głębokim naczyniu rozgrzej olej.
- Zanurz kromki chleba w przygotowanym wcześniej cieście jajecznym, tak aby były równomiernie nasączone.
- Delikatnie wyjmij kromki z miski i wrzuć je do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu, wyjmij paluchy chlebowe z oleju i odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj paluchy chlebowe na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Paluchy chlebowe są idealne na imprezy, spotkania ze znajomymi lub jako przekąska do filmowego wieczoru. Możesz również eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak ser żółty, zioła lub przyprawy, aby nadać im dodatkowego smaku. Smacznego!