Zupa grzybowa wigilijna
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa grzybowa wigilijna – składniki
- 1 kg suszonych grzybów (np. borowików)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do podania (opcjonalnie)
Zupa grzybowa wigilijna – przepis krok po kroku
- W pierwszej kolejności należy namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie przez około 2 godziny. Następnie odcedzić grzyby, zachowując wodę z moczenia.
- W dużym garnku rozgrzać masło i dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć, aż cebula zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojone marchewki, pietruszkę, seler i por. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodać odcedzone grzyby i smażyć przez kolejne kilka minut.
- Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, aby warzywa i grzyby były pokryte mąką.
- Wlać wodę z moczenia grzybów, dodając również wodę w ilości wystarczającej do przykrycia składników. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1-2 godziny, aż grzyby będą miękkie.
- Przed podaniem zupę można lekko zmiksować, aby uzyskać gładką konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupa grzybowa wigilijna jest gotowa do podania. Można ją podawać z dodatkiem śmietany, jeśli ktoś lubi.