Ogórki konserwowe
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ogórki konserwowe to popularne i smaczne przetwory, które można przygotować samodzielnie w domu. Są idealne jako dodatek do kanapek, sałatek czy dań głównych. Przygotowanie ich jest proste i nie wymaga wielu składników.
Ogórki konserwowe – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- kilka gałązek koperku
Alternatywnie, można dodać do ogórków konserwowych również:
- gorczyce
- liście chrzanu
- liście wiśni
Ogórki konserwowe – przepis krok po kroku
- Ogórki dokładnie umyj i osusz.
- Przygotuj zalewę octową, mieszając ocet, wodę, sól i cukier w garnku. Zagotuj.
- Do słoików włóż po kilka ziaren pieprzu, ząbki czosnku i gałązki koperku.
- Ogórki ułóż w słoikach, starając się, aby były ułożone równo.
- Zalej ogórki gorącą zalewą octową, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na górze słoika.
- Zamknij słoiki dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
- Ogórki konserwowe będą gotowe do spożycia po około 2-3 tygodniach.
Teraz, gdy znasz przepis na ogórki konserwowe, możesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Smacznego!