Domowe lody czekoladowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Domowe lody czekoladowe – składniki
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: posypka, bita śmietana, owoce
Domowe lody czekoladowe – przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- W międzyczasie, w drugim rondelku rozpuść czekoladę na małym ogniu, mieszając, aż stanie się gładka i jednolita.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem, a następnie dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, mieszając całość.
- Stopniowo dodawaj podgrzaną śmietankę kremówkę do miski z czekoladą, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły.
- Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Wyłącz ogień i dodaj ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszając.
- Przełóż masę do naczynia do lodów i wstaw do zamrażarki na około 4-6 godzin, aż lody stwardnieją.
- Serwuj domowe lody czekoladowe w miseczkach lub w wafelkach. Możesz je również udekorować posypką, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
Domowe lody czekoladowe są idealnym przysmakiem na gorące letnie dni. Ich intensywny smak czekolady z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tego deseru. Spróbuj samodzielnie przygotować te pyszne lody i ciesz się ich kremowym i czekoladowym smakiem. Domowe lody czekoladowe to doskonały sposób na orzeźwienie i słodkie rozkosze w jednym!