Czekoladowe markizy

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

2 godz. 00 min

Łączny czas:

2 godz. 30 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

francuska

Czekoladowe markizy to wyjątkowo kuszący deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Mają one delikatną, niemalże aksamitną teksturę i głęboki czekoladowy smak. Jeżeli brzmi to zachęcająco, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem.

Czekoladowe markizy – składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypiec soli
  • Kakaowy proszek do posypania

Alternatywy:

  • Jeżeli preferujesz słodszy deser, możesz użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej.
  • Można dodać łyżkę koniaku dla głębszego smaku.

Czekoladowe markizy – przepis krok po kroku:

  1. Na początku rozbijamy jajka na żółtka i białka.
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  3. Kiedy czekolada jest już rozpuszczona, dodajemy do niej cukier puder, ekstrakt z wanilii i żółtka. Mieszamy do połączenia składników.
  4. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie delikatnie łączymy je z czekoladową masą.
  5. Ciasto przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
  6. Przed podaniem posypujemy czekoladowe markizy kakaowym proszkiem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *