Nalewka z aronii

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Nalewka z aronii – składniki

  • 500g aronii
  • 500ml wódki
  • 200g cukru
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie)

Nalewka z aronii – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj aronię, usuwając wszelkie zanieczyszczenia i owoce, które nie są dojrzałe.
  2. Włóż aronię do słoja o pojemności co najmniej 1 litra.
  3. Dodaj wódkę do słoja, tak aby całkowicie przykryła owoce.
  4. Zamknij słoik szczelnie i odstaw na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
  5. Po upływie 2 tygodni, przecedź nalewkę przez sitko, aby oddzielić owoce od płynu.
  6. W rondlu zagotuj 500ml wody i dodaj cukier oraz laskę wanilii.
  7. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  8. Odstaw syrop na bok i pozwól mu ostygnąć.
  9. Dodaj syrop do przecedzonej nalewki z aronii i dokładnie wymieszaj.
  10. Przelej nalewkę do butelek i przechowuj w chłodnym miejscu.

Gotowa nalewka z aronii będzie miała intensywny kolor i smak. Możesz podawać ją jako aperitif lub używać do przygotowania różnych koktajli. Nalewka z aronii jest również doskonałym prezentem dla bliskich.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *