Lody kokosowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Lody kokosowe – składniki

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie: 1 łyżka rumu

Lody kokosowe – przepis krok po kroku

  1. W rondelku połącz mleko kokosowe, śmietankę kremówkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  2. Jeśli chcesz dodać rum, teraz jest odpowiedni moment. Wlej go do rondelka i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  3. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw masę do ostygnięcia. Następnie przełóż ją do lodówki na około 2 godziny, aby dobrze się schłodziła.
  4. Gdy masa jest już zimna, przelej ją do maszyny do lodów lub do miski, jeśli nie masz maszyny. Jeśli używasz miski, co jakiś czas wyjmuj masę z zamrażarki i dokładnie mieszaj, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
  5. W trakcie miksowania dodaj wiórki kokosowe i kontynuuj mieszanie, aż lody będą gładkie i kremowe.
  6. Przełóż lody kokosowe do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze się zamroziły.
  7. Serwuj lody kokosowe w miseczkach lub w wafelkach. Możesz również udekorować je dodatkowymi wiórkami kokosowymi lub ulubionymi owocami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *