Dip z fasoli

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Dip z fasoli – składniki

  • 1 puszka fasoli czarnej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Dip z fasoli – przepis krok po kroku

  1. Odsącz fasolę z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz).
  3. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili przez kilka minut, aż staną się miękkie i aromatyczne.
  4. Dodaj kumin i paprykę w proszku, mieszaj przez chwilę, aby uwolnić aromat przypraw.
  5. Dodaj odsączoną fasolę do rondla i smaż przez kilka minut, aż fasola się podgrzeje.
  6. Przełóż zawartość rondla do blendera lub użyj blendera ręcznego, aby zmiksować składniki na gładką masę.
  7. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  8. Przełóż dip z fasoli do miseczki i udekoruj świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
  9. Podawaj z tortillami, nachosami lub świeżymi warzywami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *