Smalec z fasoli

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Składniki:

  • 500g białej fasoli
  • 200g słoniny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku

Przepis krok po kroku:

  1. Przygotuj fasolę: namocz ją przez noc w wodzie, a następnie gotuj w świeżej wodzie przez około 1,5 godziny, aż będzie miękka.
  2. W międzyczasie pokrój słoninę na małe kawałki i podsmaż na patelni, aż będzie chrupiąca. Odłóż na bok.
  3. Pokrój cebulę i czosnek na drobne kawałki.
  4. Na tej samej patelni, na której smażyłeś słoninę, podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  5. Do garnka z ugotowaną fasolą dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, słoninę, majeranek, sól, pieprz i ewentualnie kminek.
  6. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  7. Przełóż smalec do słoików i odstaw do ostygnięcia.
  8. Gotowe! Smalec z fasoli można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *