Sałatka ze szparagami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka ze szparagami – składniki

  • 500g szparagów
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 100g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 100g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 garść świeżej bazylii, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka ze szparagami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj szparagi, usuwając zdrewniałe końce. Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż staną się miękkie. Odcedź i ostudź.
  2. Pokrój szparagi na kawałki o długości około 5 cm.
  3. W dużej misce wymieszaj szparagi, cebulę, pomidorki koktajlowe, ser fetę i posiekaną bazylię.
  4. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  5. Wlej sos do miski z sałatką i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. Przełóż sałatkę do salaterki i podawaj od razu.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *