Zupa brokułowa
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Zupa brokułowa to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Ta zupa jest pełna smaku i wartości odżywczych, dzięki głównemu składnikowi – świeżym brokułom. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Spróbuj samodzielnie przygotować tę pyszną zupę brokułową!
Zupa brokułowa – składniki
- 500g świeżych brokułów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku
Zupa brokułowa – przepis krok po kroku
- Na początku, umyj brokuły i podziel je na różyczki.
- W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż je na złoty kolor.
- Dodaj brokuły do garnka i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż brokuły będą miękkie.
- Zmiksuj zupę za pomocą blendera na gładką masę.
- Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupa brokułowa jest gotowa do podania! Możesz ją podawać z grzankami lub posypać startym serem.
Teraz, gdy znasz przepis na pyszną zupę brokułową, możesz samodzielnie przygotować to aromatyczne danie. Smacznego!