Paluchy z serem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Paluchy z serem – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g sera żółtego, startego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • Opcjonalnie: sos czosnkowy lub ketchup do podania

Paluchy z serem – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie na desce do krojenia.
  3. Posyp ciasto startym serem, natką pietruszki oraz przyprawami.
  4. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc rolkę.
  5. Przekrój rolkę na kawałki o grubości około 2 cm.
  6. Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pędzlem posmaruj paluchy roztrzepanym jajkiem.
  8. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż paluchy będą złociste i chrupiące.
  9. Podawaj paluchy z serem gorące, najlepiej z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Paluchy z serem to idealne danie na imprezy, spotkania ze znajomymi czy jako przekąska do filmu. Ich chrupiąca skórka i roztopiony ser w środku sprawiają, że są nieodolite. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się smakiem paluchów z serem!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *