Pierogi z serem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Pierogi z serem to pyszne danie, które cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni. Ich delikatne ciasto wypełnione aromatycznym serem to połączenie, które zachwyca podniebienia. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w przygotowaniu tego tradycyjnego dania, oto przepis, który krok po kroku poprowadzi Cię przez proces tworzenia pysznych pierogów z serem.

Pierogi z serem – składniki

  • 500g mąki
  • 250ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 500g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: 1 łyżka startej skórki z cytryny

Pierogi z serem – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko i ciepłą wodę, aż powstanie jednolite ciasto. Możesz użyć miksera z hakiem do ciasta, aby ułatwić sobie pracę.
  2. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie serowe. Wymieszaj ser twarogowy, cukier, wanilię i opcjonalnie startą skórkę z cytryny w misce, aż składniki się połączą.
  4. Po upływie 30 minut, podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj jedną część na cienki placek na lekko oprószonej mąką powierzchni.
  5. Wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.
  6. Na każde kółko nałóż łyżeczkę nadzienia serowego. Złóż pierogi na pół i dokładnie zlep brzegi, aby nie wypłynęło nadzienie podczas gotowania.
  7. Powtórz ten proces z drugą częścią ciasta.
  8. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Wyjmij pierogi z wrzątku i odcedź na sitku.
  10. Podawaj gorące pierogi z serem posypane startym masłem lub skwarkami.

Pierogi z serem to danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Ich delikatne ciasto i aromatyczne nadzienie sprawią, że będą chcieli wracać po więcej. Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem tradycyjnych polskich pierogów z serem!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *