Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

1 godz. 00 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – składniki

  • 250g pełnoziarnistej mąki
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 por
  • 100g szynki
  • 150g sera żółtego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło i szczyptę soli, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Zawinięte w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Por umyj i pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  5. Na lekko przestudzonym spodzie rozłóż por, szynkę i ser. W misce wymieszaj śmietanę kremówkę, jajka, sól i pieprz.
  6. Zalej nadzienie tarty przygotowanym mieszanką śmietanową.
  7. Piecz tartę w piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa się ścięnie i tarta nabierze złocistego koloru.
  8. Wyjmij tarta z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *