Jajecznica z makaronem, serem i szynką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dzisiaj przedstawiam przepis na jajecznicę z makaronem, serem i szynką – danie, które z pewnością zaskoczy Was swoją różnorodnością i pełnym smaku.

Jajecznica z makaronem, serem i szynką – składniki

  • 4 jajka
  • 150 g makaronu (najlepiej spaghetti, ale możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu)
  • 100 g szynki (można zastąpić wędzonym boczkiem lub innym mięsem)
  • 50 g żółtego sera (najlepiej cheddar, ale można użyć np. mozzarelli lub goudy)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji (opcjonalne)

Jajecznica z makaronem, serem i szynką – przepis krok po kroku

  1. Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedź go i odłóż na bok.
  2. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy, aż stanie się chrupiąca.
  3. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz starty ser. Mieszamy składniki.
  4. Do szynki na patelni dodajemy ugotowany makaron, a następnie wlewamy mieszankę jajek z serem. Smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż jajka się zetną.
  5. Podawajmy naszą jajecznicę z makaronem, serem i szynką gorącą, udekorowaną świeżymi ziołami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2795

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *