Sałatka z makaronem ryżowym, serem i szynką
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
fusion
Dziś chciałabym Wam zaproponować nieco egzotyczną wersję klasycznej sałatki – sałatkę z makaronem ryżowym, serem i szynką. Połączenie wschodnich smaków z tradycyjnymi składnikami to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Sałatka z makaronem ryżowym, serem i szynką – składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g sera żółtego
- 200 g szynki
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek świeżej bazylii
- Sól, pieprz do smaku
Na sos:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (lub cytryny)
- Sól, pieprz do smaku
Sałatka z makaronem ryżowym, serem i szynką – przepis krok po kroku:
- Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.
- Ser i szynkę pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski.
- W misce połącz makaron ryżowy, ser, szynkę i paprykę.
- Na sos, w niewielkim słoiczku połącz olej rzepakowy, sos sojowy, ocet ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Sosem polej sałatkę, a na końcu posyp ją posiekaną bazylią.