Sałatka z makaronem ryżowym, serem i szynką

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

fusion

Dziś chciałabym Wam zaproponować nieco egzotyczną wersję klasycznej sałatki – sałatkę z makaronem ryżowym, serem i szynką. Połączenie wschodnich smaków z tradycyjnymi składnikami to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu.

Sałatka z makaronem ryżowym, serem i szynką – składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • Sól, pieprz do smaku

Na sos:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub cytryny)
  • Sól, pieprz do smaku

Sałatka z makaronem ryżowym, serem i szynką – przepis krok po kroku:

  1. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Ser i szynkę pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski.
  3. W misce połącz makaron ryżowy, ser, szynkę i paprykę.
  4. Na sos, w niewielkim słoiczku połącz olej rzepakowy, sos sojowy, ocet ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Sosem polej sałatkę, a na końcu posyp ją posiekaną bazylią.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *