Ciasto francuskie z serem i szynką

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

francuska, polska

Ciasto francuskie z serem i szynką – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g sera żółtego, startego
  • 100g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 jajko, roztrzepane
  • opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji

Ciasto francuskie z serem i szynką – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie na desce do krojenia.
  3. Posyp ciasto startym serem, zostawiając niewielką ilość na dekorację.
  4. Rozłóż pokrojoną szynkę na serze.
  5. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
  6. Przekrój roladę na kawałki o grubości około 2 cm.
  7. Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Z pomocą pędzelka, posmaruj każde kawałki roztrzepanym jajkiem.
  9. Posyp pozostałym startym serem.
  10. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  12. Podawaj na ciepło, dekorując świeżymi ziołami, jeśli chcesz.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *