Spaghetti aglio, peperoncino e olio

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Aglio olio czyli najprostszy z możliwych sos do makaronu, zawiera czosnek, oliwę i chilli oraz pietruszkę i odrobinę parmezanu. To jeden z sosów ratunkowych gdy w domu mamy tylko makaron, oliwę i kawałek starego czosnku. Jeśli nie macie świeżej chilli użyjcie tej w płatkach, będzie równie smacznie. Uwielbiam ten prosty makaron i pikantny, wyrazisty sos na bazie oliwy. Jest niezastąpiony zwłaszcza gdy głód najdzie mnie późnym wieczorem. Przepis prosty na miarę chłopaków z make life harder! Do dzieła.

Spaghetti Aglio e olio – składniki

  • 250 gramów makaronu spaghetti (ugotowanego al dente w osolonej wodzie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pół czerwonej pikantnej papryczki chilli bez pestek (ewentualnie płatki chilli do smaku)
  • sól
  • natka pietruszki
  • odrobina parmezanu do posypania

Spaghetti Aglio e olio – przepis

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i chilli – podsmażyć chwilę – uwaga nie pozwólcie czosnkowi zbrązowieć – zgorzknieje i zepsuje cały sos. Sekretem jest bardzo delikatne podsmażenie tych składników. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie więcej chilli.
  2. W tym samym czasie ugotować makaron spaghetti w osolonej wodzie – oczywiście al dente.
  3. Następnie lekko posolić sos.
  4. Dodać makaron (uprzednio przelewam go zimną wodą – żeby mieć pewność, że będzie al dente). Następnie podgrzewam makaron na patelni z oliwą, czosnkiem i chilli.
  5. Całość posypać natką pietruszki i wymieszać.
  6. Już na talerzu posypać odrobiną startego parmezanu.

Uwielbiam ten sos za jego prostotę i za to, że można go przygotować w 10 minut – czyli w czasie gotowania się makaronu. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością oliwy – makaron ma być lekko muśnięty oliwą – ale nie może kapać. Tak samo z aromatami czosnku i chilli – wyczujcie ich równowagę i zanim dorzucicie makaron do sosu spróbujcie sosu i ewentualnie skorygujcie jego smak.

CZYTAJ  Gołąbki z ryżem i mięsem
aglio olio
Spaghetti Aglio e olio
5/5 - (7 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *