Spaghetti aglio, peperoncino e olio
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Aglio olio czyli najprostszy z możliwych sos do makaronu, zawiera czosnek, oliwę i chilli oraz pietruszkę i odrobinę parmezanu. To jeden z sosów ratunkowych gdy w domu mamy tylko makaron, oliwę i kawałek starego czosnku. Jeśli nie macie świeżej chilli użyjcie tej w płatkach, będzie równie smacznie. Uwielbiam ten prosty makaron i pikantny, wyrazisty sos na bazie oliwy. Jest niezastąpiony zwłaszcza gdy głód najdzie mnie późnym wieczorem. Przepis prosty na miarę chłopaków z make life harder! Do dzieła.
Spaghetti Aglio e olio – składniki
- 250 gramów makaronu spaghetti (ugotowanego al dente w osolonej wodzie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- pół czerwonej pikantnej papryczki chilli bez pestek (ewentualnie płatki chilli do smaku)
- sól
- natka pietruszki
- odrobina parmezanu do posypania
Spaghetti Aglio e olio – przepis
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i chilli – podsmażyć chwilę – uwaga nie pozwólcie czosnkowi zbrązowieć – zgorzknieje i zepsuje cały sos. Sekretem jest bardzo delikatne podsmażenie tych składników. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie więcej chilli.
- W tym samym czasie ugotować makaron spaghetti w osolonej wodzie – oczywiście al dente.
- Następnie lekko posolić sos.
- Dodać makaron (uprzednio przelewam go zimną wodą – żeby mieć pewność, że będzie al dente). Następnie podgrzewam makaron na patelni z oliwą, czosnkiem i chilli.
- Całość posypać natką pietruszki i wymieszać.
- Już na talerzu posypać odrobiną startego parmezanu.
Uwielbiam ten sos za jego prostotę i za to, że można go przygotować w 10 minut – czyli w czasie gotowania się makaronu. Pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością oliwy – makaron ma być lekko muśnięty oliwą – ale nie może kapać. Tak samo z aromatami czosnku i chilli – wyczujcie ich równowagę i zanim dorzucicie makaron do sosu spróbujcie sosu i ewentualnie skorygujcie jego smak.