Albóndigas – hiszpańskie pulpety
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
45 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
hiszpańska
Hiszpańska kuchnia jest pełna aromatycznych, pełnych smaku potraw, które zachwycają swoją różnorodnością. Jedną z nich są Albóndigas, czyli hiszpańskie pulpety. To danie, które można podać jako przekąskę na imprezę, lub jako danie główne na rodzinny obiad. Jak zrobić Albóndigas w domu? Przedstawiamy przepis krok po kroku.
Albóndigas – hiszpańskie pulpety – składniki
- 500 g mięsa mielonego (możesz użyć wołowiny, wieprzowiny lub mieszanki)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- Sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
- Kilka gałązek świeżego tymianku
Alternatywne składniki:
- Możesz dodać kilka kropel sosu tabasco lub chili dla ostrzejszego smaku.
- Zamiast bułki tartej, można użyć płatków owsianych dla wersji bezglutenowej.
Albóndigas – hiszpańskie pulpety – przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania pulpetów. W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, bułkę tartą, posiekany czosnek, sól i pieprz. Uformuj małe pulpety.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i obsmaż pulpety z każdej strony. Gdy będą gotowe, odłóż je na bok.
- Na tej samej patelni, na której smażyłeś pulpety, zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pomidory z puszki i czerwone wino. Dopraw solą, pieprzem i dodaj świeżego tymianku. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut.
- Dodaj do sosu pulpety i gotuj jeszcze około 15 minut, aż sos zgęstnieje i pulpety będą dobrze przesiąknięte sosem.