Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem – składniki

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone na paski (alternatywnie można użyć tofu)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 garść mieszanej sałaty
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych (alternatywnie można użyć orzechów ziemnych)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu (alternatywnie można użyć syropu klonowego)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Sól i pieprz do smaku

Azjatycka sałatka z kurczakiem i orzechowym dressingiem – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, pastę sezamową, imbir, czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. Odstaw na chwilę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka (lub tofu) na złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaj marchewkę, ogórka, cebulę i mieszankę sałat do patelni. Smaż przez kolejne kilka minut, mieszając, aż warzywa będą chrupiące.
  4. Przelej przygotowany dressing na patelnię i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
  5. Podawaj sałatkę na talerzach, posypując ją posiekanymi orzechami nerkowca.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *